Fed og lækker Côtes du Rhône Village fra Domaine Roger Perrin

Månedens vin er en rigtig efterårsvin. 2016 Côtes du Rhône Village, Vielles Vignes fra Roger Perrin hedder den charmerende kraftkarl, som stammer fra særdeles gamle stokke i det Sydlige Rhône, nærmere bestemt i Châteauneuf-du-Pape.

De gamle stokke med særdeles god beliggenhed giver en vin, med en flot mørkerød farve, en kraftig aroma med masser af røde og sorte bær, noter af peber og et hint af tobak. Du får her en fed og lækker Côtes du Rhône med god syre, markante men bløde tanniner og en særdeles lang og vedvarende eftersmag, som vi varmt anbefaler til retter med lam, grillet rødt kød, vildt, stærke oste eller godt med smæk på krydderierne.

Nyd den nu mens den fremstår ung, saftig, kraftig med flotte tanniner og power, eller gem den i op til ti år, og mærk den langsomt udvikle sig og blive mildere og blødere med årene.

Valget er dit, men til omkring 130 kroner flasken, bliver prisen simpelthen ikke bedre, så det er nu, du skal slå til!

Topvin til småpenge

På trods af at der ”kun” står Côtes-du-Rhône på flasken, så kommer månedens vin som nævnt fra den nok mest anerkendte appellation i det sydlige Rhône, nemlig Châteauneuf-du-Pape. Regionen er berømt ikke kun for sit klima og jordbund, men også for sit unikke kendetegn, de såkaldte Galet Roulés, som dækker jorden overalt i områdets vinmarker.

Vinmarker i Châteauneuf-du-Pape

De velkendte store, runde, røde sten suger solens varme til sig om dagen og afgiver den langsomt i løbet af natten, hvilket fører til en enestående modning af druerne og meget mere smag i den færdige vin.

Med denne kombination af optimale forhold og lidt hjælp fra naturens side, skulle mat tro, at det var lidt af en selvfølge, at man lavede god vin i Châteauneuf-du-Pape, og at alt var lykke og medgang når blot man havde jordbesiddelser her, men det er bestemt ikke tilfældet. Vinens kvalitet kommer i høj grad ud på manden, eller i dette tilfælde familien, som står bag vinen. Og medgang, det er noget man skaber, ikke noget man nødvendigvis får, hvilket familien Perrins historie i særdeleshed viser.

Fra ulykke til succes: Historien om Domaine Roger Perrin

Historien om domænet Roger Perrin starter da heller ikke lykkeligt. Roger Perrin – domænets grundlægger og navnefader – afgik nemlig uventet ved døden under høsten i 1986, hvilket betød at hans dengang meget unge søn Luc måtte overtage driften nærmest fra den ene dage til den anden.

Luc, som var relativt nyuddannet indenfor ønologi kæmpede længe, indædt og utrætteligt for at højne kvaliteten af domænets produktion, og det lykkedes ham også støt og langsomt at få domænet etableret som en bredt anerkendt producent i Châteauneuf-du-Pape. Luc selv måtte dog i 2010 bukke under for cancer I en alt for ung alder, til stor sorg for mange – også vi her hos Kolding Vinhandel. Lucs søster Veronique måtte herefter sammen med hendes søn Xavier overtage ansvaret for at opretholde domænets høje standard. Et hverv de må siges at have udført med respekt.

På trods af udfordringer igennem årene går det i dag særdeles godt for domænet Roger Perrin, og på trods af, at historien måske ikke har behandlet dem alt for godt over årene, er man alligevel tro mod historien, området og traditionerne:

Roger Perrin´s areal strækker sig over 37 ha vinmarker. På dette areal opnår nogle af stokkene en levealder på op til 120 år og den gennemsnitlige levealder er på 60 år. Domainets stokke er plantet på to typer jord: de klassiske Galets Roulés, som giver tunge, intense vine og en sandet jord, som giver mere aromatiske og balancerede vine.

Månedens vin, 2016 Côte du Rhône befinder sig et sted midt imellem kraftig og balanceret, og er et perfekt eksempel på hvor godt det kan gå når det bedste fra begge verdner mødes i hænderne på en kompetent familie af vinmagere.

2016 Côtes du Rhône Villages Vieilles vignes, Domaine Roger Perrin, Rhône, Frankrig

Pr fl. 130,00 / 3 flasker 300,00 – prisen gælder kun i september måned