Månedens vin Maj: 2017 Richmond Plains Sauvignon Blanc

Kan New Zealandsk vin have danske rødder? Ja, åbenbart! Kigger man på efternavnene hos vores venner hos det New Zealandske vinhus Richmond Plains, virker noget i hvert fald en anelse bekendt.

Samantha og Lars Jensen hedder parret, og hvis du synes at det godt kunne lyde en lille smule dansk, så har du da også fuldstændig ret. Samantha og Lars har nemlig danske aner, men det var nu egentligt ikke derfor, vi kom i kontakt med vinhuset. Det skete nærmere fordi de foruden deres danske rødder også er særdeles forankret i den New Zealandske kultur og ikke mindst i landets vinproduktion.

Hos Richmond Plains laver man vine med respekt for den unikke New Zealandske natur, og de vine, den giver. Her var man de første til at producere økologiske vine på øernes hofdruer: Sauvignon Blanc og Pinot Noir. I den økologiske produktion forsøger man også så vidt muligt at undgå unødig indblanding i processen: alt forgår så naturligt som muligt, og forbruget af svovl samt andre tilsætningsstoffer holdes til et absolut minimum, uden at der bliver tale om det, man kunne kalde naturvin eller vilde vine. I stedet kunne man vel kalde det uforfalsket New Zealandsk vin med ægte nerve og sjæl.

Tag nu for eksempel august måneds vin, 2017 Richmond Plains Sauvignon Blanc, som er en på alle måder klassisk og alligevel unik New Zealand-vin. Her er masser af klassisk Sauvignon Blanc noter: syre, friskhed, limeskal og citrus, men ovenpå dette også et leje af stikkelsbær, urter, passionsfrugt og paprika (ja, paprika!)

En på alle måder frisk og levende vin, som dog stadig indeholder noget tyngde og dybde, som man ikke nødvendigvis ville forvente af en klassisk New Zealandsk Sauvignon Blanc.

Nyd den ved 8-10 grader, gerne som aperitif eller helt ideelt til fisk eller skaldyr. Den er dejlig frisk, frugtig og lige på toppen nu, men kan sagtens klare endnu et år i kælderen, hvis du er til de lidt mere bløde og modne smagsindtryk.

Richmond Plains er beliggende ved Nelson nær toppen af Sydøen i New Zealand. På dette meget lille familiested dyrker man vin med respekt for traditionerne og det unikke New Zealandske terroir – eller jordforhold på simpelt dansk. 

Denne respekt for traditionerne ses både i vinene, som på forunderlig og spændende vis føles  anderledes end meget andet fra området, men også på etiketterne, som er dekoreret med en såkaldt Koru – et symbol fra Maoriernes, den New Zealandske originalbefolknings, mytologi, som symboliserer nye begyndelser, livets udfoldelse og vækst.

Har du nogensinde undret dig over hvordan det ville smage, hvis dansk historie mødte New Zealandsk vinkultur, så har du i Richmond Plains 2017 Sauvignon Blanc en ret unik mulighed for at få stillet nysgerrigheden. Det gælder i øvrig også selvom lysten blot skulle være opstået indenfor de seneste minutter.

2017 Sauvignon blanc, Richmond Plains – Nelson, New Zealand

Pris kr. 130,00 – tag 3 flasker for kr. 250,00 – Prisen gælder kun i maj måned. eller så længe lager haves.