Månedens vin Juli: 2015 Grand Marrenon – Et fund til prisen!

Et fund til prisen – sådan kan man nok allerbedst beskrive månedens vin, 2015 Grand Marrenon Blanc, fra vores venner hos vinhuset Marrenon. På trods af at Marrenon er vores suverænt største vinhus, er deres hvide topvin Grand Marrenon nemlig stadig noget ganske specielt, udvalgt og unikt.

Grand Marrenon er lavet på druer fra mindre, udvalgte parceller placeret på stejle bakker og skråninger. Undergrunden på disse svært tilgængelig parceller er en blanding af mudder, klipper og kalk, hvilket ikke kun giver et naturligt lavt udbytte, men også tilføjer vinen en unik mineralsk karakter.

Grand Marrenon er lavet på en blanding af 50% Vermentino, 40% Grenache Blanc og 10% Clairette, som alle høstes først i oktober. Tilblivelsen af vinen er forholdsvis kompliceret idet kun 60 % af vinen fadlagres på en blanding af nye og gamle fade. Resten lagres på fade, og det endda på resterne fra gæringsprocessen.

Resultatet af dette komplicerede blandingsarbejde er en mildest talt kompleks men samtidig harmonisk vin, som alene i næsen byder på overtoner af hvide blomster på en bund af fersken og andre eksotiske frugter samt et tydeligt men velintegreret snert af fad. I munden er den først fyldig og fed med endnu mere frugt og florale noter, som afløses af honning, smør og en forfriskende syre, der renser munden og leder til en let ristet eftersmag af vanilje fra fadet.

En vin af denne kaliber kræver selv sagt lidt respekt for at vise sit fulde potentiale, så tag den gerne ud af køleskabet i god tid før servering. Kulde dulmer nemlig mange af smagsindtrykkene, hvilket ville være synd for så flot en vin. Server den gerne ved omkring 12 grader af forholdsvis store glas, som giver den mulighed for at ånde og udvikle sig. På denne måde får du den fulde oplevelse ud af vinen hvad end du drikker den for sig selv eller til mad.

Men appropos mad, hvad skal sådan en vin så nydes til? Jo, her har eksperterne skam et godt bud…

Grand Marrenon og mad: Verdens bedste sushivin?

Ved den prestigefulde Sakura Japan Women’s Wine Awards 2017 konkurrence blev 2015 Grand Marrenon Blanc valgt til vinder af både ”Double Gold Award” og ”bedste sushi vin” kategorien. Der findes mange udmærkelser i denne verden, (det amerikanske magasin Wine Spectator giver for eksempel 90 flotte point til Grand Marrenon) men vi må formode at Japanske kvinder i den grad ved hvad de snakker om når det gælder sushi og vin, så opfordringen er hermed givet videre: Prøv endelig Grand Marrenon let afkølet til en god gang sushi. Det er virkelig en oplevelse.

Er rå fisk ikke lige din livret, står vinen også rigtig godt til tilberedt fisk eller skaldyr. Det må gerne være lidt fint og dyrt, det kan vinen sagtens bære.

Nyd nu eller gem

Marrenons dygtige vinmagere havde egentligt lavet Grand Marrenon med henblik på, at den skulle være på toppen lige omkring udgivelsen, hvilket normalt er et år eller to efter høståret. For eksperimentets skyld lod man dog nogle flasker ligge i kælderen, og så skete der spændende ting:

Vi har til smagninger med Marrenon oplevet, at Grand Marrenon efter et par år i kælderen udvikler noter, der sagtens kunne forveksles med en vellagret Chablis fra Bourgogne til den tredobbelte pris eller mere. Den har naturligvis ikke samme lange liv og potentiale som en top-Chablis, men hvad gør det egentligt, når man kan få den til under 1/3 af prisen, og endda kan tillade sig at drikke den uden dårlig samvittighed, hvis man bliver træt af at have den liggende? Rådet herfra skal derfor lyde: Køb Grand Marrenon nu til en fair pris, nyd den hvis du lyster eller gem den trygt et par år. Du vil uanset fremgangsmåde få en fantastisk vin til prisen!

Køb Grand Marrenon i juli og spar penge!

Køber du vinen i juli måned, bliver den kun endnu mere fantastisk til prisen. Hele juli kører vi nemlig slagtilbud på Grand Marrenon og slår 30 kroner af flaskeprisen, når blot du køber tre af gangen. Så kig endelig forbi butikken på Låsbybanke og få tanket op på dejlig sommervin. Husk blot, at vi holder ekstraordinært lukket to mandage i juli.

 

2015 Grand Marrenon hvid – Marrenon – Luberon, Rhône, Frankrig

 

Normal pris pr fl. 130,00

3 flasker 300,00